Green School, Bali

Ja, få skolor kan slå denna världsberömda skola på fingrarna när det gäller utomhuspedagogik och hållbar utveckling. Förra månaden var FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon där och så nu vi. Vår taxi chaufför tar oss på små vägar dit efter många felkörningar.

20141013_163804

Vi är tidiga och sitter och väntar, då kommer en regissör från Australien och sätter sig bredvid och vi börjar samtala. Plötsligt diskuterar vi ivrigt om hållbar utveckling och hur vi ger hopp till barnen istället för att göra de deprimerade, hon berättar om hennes senaste dokumentär om ett gäng ungdomar från Australien som reser ut i djungeln på Borneo för att göra skillnad, hur de bl.a. skapar ett center där orangutanger räddas och arbete görs för att rädda regnskogen, ”Rise of the Eco-Warriors”. Vi fick det enda exemplaret hon hade med sig, vi ska visa den på vår skola och se hur eleverna i Sverige tar emot den och återkoppla till henne.

Green School är en internationell skola som har 410 elever från 3-18 år, tvåparallelligt, ca 1 lärare på 9 elever. Eleverna kommer från hela världen, ca 12 % kommer från Bali, balineserna är där på stipendium som skolan själv bidrar med. Det kostar 3000 USD för de yngsta barnen och ca 14 000 USD för de äldre att gå här. Många är de familjer som vill pausa sin stressiga tillvaro och byta till denna lugna, kloka lilla del av världen.

Allt är byggt av bambu, broar, byggnader, klassrum, skolmöbler, solcellsställningar, elhuset, köket, matsalen… Deras undervisning utgår från eleven själv, individualiserar mycket och använder entreprenöriellt lärande. Eleverna får själva skapa, komma med idéer och bygga själva. De små ville ha ett ”fairyhouse”, då fick de rita och bygga själva (viss hjälp av vuxna krävdes dock), det blev ett litet mini, tvåvåningshus av bambu. Några i middleschool driver ett projekt att förbjuda användandet av plastpåsar, de ordnade ett möte med någon från regeringen och blev lovade att om de fick 1 000 000 underskrifter skulle det förbjudas, de har 70 000 nu…

De försörjer sig med el, både med vattenkraft och solceller. Alla tekniker de frågade ville bygga med stålkonstruktioner, men de byggde med bambu och det fungerar utmärkt.

De har en naturlig pool i floden, de har en lergrop där alla minst en gång i veckan leker och smutsar ner sig, de har datorrum, musiksal, skolbibliotek, egenbyggd pizzaugn, matsal där de sitter på golvet och äter, klassrummen har inga väggar, de har utrotningshotade fåglar som de föder upp och släpper ut – ett av skolans viktiga projekt och tema arbete, återvinningshus där även grannarna till skolan lämnar in för återvinning, de har kor och höns och komposterar allt. På varenda litet område som blir över odlar de någon mat. De tänker: Vad behöver människan för att leva? Ren luft, ren mat och rent vatten!

De har givetvis vanliga ämnen som matte, engelska, NO, SO men det mesta integreras i deras tematiska arbete och i olika projekt.

Det känns som den här skolan är på rätt väg, de vill visa att det finns hopp, att alla kan göra skillnad, stort som smått är viktigt, jag blir väldigt inspirerad och på vägen hem funderar jag på vilka projekt/tema vi kan starta upp hemma. Inser att vi tänker lika på många områden, de har dock byggt skolan med dessa tankar från grunden, Hållbarhet och individen genomsyrar all undervisning. Skolan är bara 7 år gammal och all personal, alla föräldrar och elever vet vilken skola de väljer.

Detta bildspel kräver JavaScript.

En reaktion på ”Green School, Bali

Lämna en kommentar